pátek 11. května 2012

Proč by se ženy neměly bát posilovat

Dneska bych se chtěla zaměřit na ženy a posilování. Mnoho žen se právě posilování vyhýbá, protože se bojí, že by poté vypadaly jako kulturistky. Místo toho si skočí na eliptical a stráví na něm hodinku v lehkém tempu. Je to ta správná volba?


Hned ze začátku je třeba říct, že ženy neprodukují natolik velké množství testosteronu, aby jako kulturistky vůbec kdy mohly vypadat. Normální muž denně produkuje kolem 5-10mg testosteronu - hormonu, který je z velké části zodpovědný za růst svalů. Kulturisté, aby dosáhly požadovaných výsledků, musí brát minimálně 35mg steroidů denně. Ženy přitom vyprodukují pouze asi jednu sedminu toho, co normální muž. Nemůžou jim tedy růst svaly, jako běžným mužům a už vůbec se nijak nemůžou přiblížit mužům, co berou steroidy. Kulturistky jsou tedy kulturistky proto, že díky steroidům mají více mužských hormonů.

Svaly jsou právě to, co vám dá krásné tvary, po kterých mnoho žen touží. Můžete trénovat v posilovně velice tvrdě, zvedat těžké váhy a stejně budute vypadat i nadále žensky. Samotným zhubnutím nemusíte dosáhnout hezké, pevné a ženské postavy. Nabrat pár kilo svalů pomůže lepšímu vzhledu, držení těla a navíc vám zrychlí metabolismus. Čím více svalů totiž máte, tím více kalorií spálíte během dne, i když třeba jenom ležíte u televize. 

Ano, na internetu můžete vidět spoustu bodyfitnessek s vyrýsvanými svaly, které se některým ženám nelíbí. Jak už jsem však psala dříve, tohle ve většině případech není běžně dosažitelná postava. Fitness modelky drží před soutěží či focení přísné nízkosacharidové diety, na fotkách jsou natřené barvou, která zvýrazní jejich svaly, které jsou zatnuté v příslušných pózách. Mimo soutěž či focení, kdy jim svaly překryje tenká přirozená vrstva tuku, vypadají drobněji a především sexy.

Ženy mohou zvedat těžké váhy, nemusí se bát jíst hodně bílkovin, pít proteinové nápoje, protože prakticky nemají šanci, aby výsledkem byl neženský vzhled. Ženy prakticky ani nemusejí cvičit jinak než muži, dělat "ženské cviky", věnovat se hlavně zadku a břichu či trávit většinu času na rotopedu či jiných kardio-aerobních strojích. Pokud začnou cvičit silověji, zapojovat tělo jako celek, dosáhnou mnohem rychleji kýžených výsledků. Silový trénink mnohem rychleji přinese to, co různé formy aerobiku, jógy či kalanetiky za velmi dlouhou dobu.

Samozřejmě se často ozývají ženy s tím, že po posilování jim narostly stehna natolik, že už se nevejdou do kalhot. Problém však není v tom, že by za krátkou dobu najednou nabraly spoustu svalů. Problém je, že mají stále stejné množství tuku. Svaly, které byly ochablé, se zpevnili a nadzvedly tento tuk nahoru. Tento problém mají především ženy, které posilují krátce, nebo jen nárazově a intenzivně. Kdyby vydržely cvičit déle než měsíc a rozumně se stravovaly, během čtvrt až půl roku poznají, že se jim zmenší všechny problematické partie a budou celkově pevnější a štíhlejší. Je tedy nutné překonat první týdny nebo i měsíce, aby to vypadalo tak, jak má. 



22 komentářů :

  1. Moc povedený článek!

    OdpovědětVymazat
  2. ok, přemluvilas mě - jdu cvičit :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Dovolila bych si oponovat - ne všechny ženy nemají sklon k růstu svalů. Já to tak třeba mám - jak bych začala tahat těžké váhy, tak svaly letí nahoru a vypadám jako chlap. Léta jsem závodně plavala a ramena a záda mám co se svalů týká hodně vypracované a příslušné svaly na nohách též. A ne zrovna žensky. A to jsem nikdy nehleděla na bílkoviny, spíš jsem se cpala sacharidy.
    Ale jinak článek je hezký. Lehké posilování samozřejmě provozovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No některé ženy k tomu opravdu mohou mít sklon, ale ve většině případům ženám svaly jako mužům nenarostou :)

      Vymazat
    2. jo jinak abych to jeste upresnila - pokud jde o posilovani s vlastni vahou, rysovaci cinky (cca 1.5kg), tak z toho snad obri svaly nenarostou nikomu. to provozuju pravidelne a pekne to rysuje :-) spis jsem to myslela tak, ze bych si treba uz netroufla jit do posilovny a hodinu tam tahat zavazi.

      Vymazat
    3. Problémem není to, že bys dobře nabírala svaly, ale to jsi dělala plavání a to je bez doplňkového cvičení dost jednostranný sport... (na vrchní část těla) pokud bys cvičila dostatečně i nohy a střed těla, tak by to vždy vypadalo pěkně a žensky... viz například Pavla Kladivová, která dělá vzpírání a na mrtvý tah zvedne i 200kg...

      Na druhou stranu těžko můžeme porovnávat někoho kdo v době vývoje (kdy se mění postava) hodně sportuje, a tak se mu v rámci tohoto sportu taky vytvaruje postava, s někým kdo celý život nic nedělal a pak začne cvičit po 23 roku života, kdy už jsou kosterní pouzdra víceméně uzavřená...

      Vymazat
    4. Jestli je plavání jednostranný sport, tak jsem letadlo :D to je s prominutím fakt hloupost.

      Plavání je jeden z nejkomplexnějších pohybů. Není to zdaleka jen o tom tahat za sebou celý tělo rukama.. to může říct jen někdo, kdo s plaváním na závodní úrovni nemá zkušenosti. Navíc závodní plavci/kyně k tomu, stejně jako většina dalších sportovců, přidává i další doplňkové aktivity.

      Řekla bych, že problém Jainie je spíš v tzv. svalové paměti. Člověk si jednou "vypěstuje" svaly, pak je přestane trénovat a ony pochopitelně ochabnou a zmenší objem. V okamžiku, kdy je opět trénovat začne jdou pak do objemu mnohem rychleji a snáze, než svaly člověka, který nikdy dřív necvičil (takže v zásadě souhlas s posledním odstavcem)

      Vymazat
    5. Naprosto souhlasím s "creatively tuned" přestala jsem plavat a svaly na rukou ochably, teď sem zas naskočila na posilku a jsou zpátky :)...jinak taky sem se zasmála příspěvku od "zzdenika" opravdu to není jen jednostranný sport, zahrnuje tréninky jak v posilovně, s vlastní vahou těla, tak občas i běh. A v plavání nemůžeš fungovat bez nohou, zapojuješ tam celé tělo, i střed ;)

      Vymazat
  4. ja súhlasím aj s fitness girl aj s jainie. Mňa osobne viac zaujme žena ktorá má pevnú postavu a je vidieť že cvičí, no mňa bohužial posilovanie strašne nebaví.Jediné k čomu sa dokopem sú brucho, nohy a ruky, ale že by som na tom fičala to nie, ja patrím k tej skupine čo si radčej zabehá alebo vyleze na eliptical :D

    OdpovědětVymazat
  5. krásně napsané, opět s tebou musím souhlasit. :) dostávají mě některé komentáře, co čtu na různých blozích...třeba u cvičení s jillian : ,, a když to budu cvičit, nenarostou mi z toho svaly? chci jen zhubnout! " Některé slečny si opravdu myslí, že cvičením půl hodiny denně by se z nich staly kulturistky :D co by za to body fitnessky daly :D když za jejich těly jsou stovky hodin tvrdé práce a odříkání..

    OdpovědětVymazat
  6. a navnadilas mě k cvičení - za chviličku si dám Jillian a potom posilování :D

    OdpovědětVymazat
  7. Pekne odborne napísané :) Ja tiež fandím tým babám, ktoré sa toho neboja. Je oveľa krajšie, keď baba má pevnejšiu postavu než len takú "roztrasenú" a chudú.

    OdpovědětVymazat
  8. Správně! Posilovat a nebát se toho..:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Mi se svaly dělají dost rychle, tak se snažím to nepřehánět. Ale určitě s tebou souhlasím, mít svaly je lepší, než být jen hubená. Mám mladší sestru, která je o dost hubenější než já, ale svaly má úplně ochablé a ono to prostě není hezké ;)

    OdpovědětVymazat
  10. ahoj krásko,
    moc se nám líbí Tvůj blog, máš tu krásný design, příspěvky..no prostě všechno :-* JSME TVÉ NOVÉ FANYNKY! :-)
    NA NAŠEM BLOGU PRÁVĚ TEĎ PROBÍHÁ GIVEAWAY :
    http://handbagforladies.blogspot.com/2012/05/g-i-v-e-w-y-2.html Budeme moc a moc rády, když se taky zůčastníš a zkusíš své štěstí! :-) Budeme Ti držet palce! :-)*

    P.S Jinak cvičíme a posilujeme taky, ale jen občas

    OdpovědětVymazat
  11. Krásný článek :) Jak je jedno krásné motto: Skinny girls look good in clothes, fit girls look good naked :) I ženy by měly mít pěkně vyrýsovaná těla :) navíc vytrénované svaly spalují o hodně více kalorií a zrychlují metabolismus :)

    OdpovědětVymazat
  12. Já bych chtěla dodat něco k těm soutěžím, a sice to, že většina soutěžících až 3 dny před soutěží pořádně nepije, což jim pomáhá také k většímu vyrýsování svalů :).
    Další z důvodů, proč bych do toho nešla.

    OdpovědětVymazat
  13. Super článek..mě se taky nelíbí příliš svalnaté ženy (ani muži) je to nepřirozené. Myslím, že nejkrásnější je, když má žena pěknou pevnou postavu a nemusí mít pekáč buchet aby byla sexy :)

    OdpovědětVymazat
  14. dobrý článek, myslím, že hodně z nás teď přehodnotí svůj názor na cvičení :)

    OdpovědětVymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  16. Povedený článek, konečně pořádný názor:) Myslím, že posilování u 90% žen zvýší jejich atraktivitu.Ale samozřejmě jde o to, to nepřehnat:)

    OdpovědětVymazat
  17. Zdar ahoj, hele vyplatí se připlatit si za větší obsah bílkovin např v tomhle gaineru http://fitnessdk.cz/cs/vyziva/23-muskulvit-mass-4000g.html oproti http://fitnessdk.cz/cs/vyziva/21-mass-up-3600-whey-5000g.html.
    mam klasickej problem s nabíráním hmoty, o nic jinýho mi zatim moc nejde, dík.
    jo a kdo by doporučil značku (za rozumnou cenu) tak mu budu vděčná.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)