pátek 20. ledna 2012

Není kilo jako kilo

 Ačkoliv je hubnutí součástí tvarování postavy, lidé se na něj někdy soustředí až příliš. Tělesná váha představujuje hmotnost svalů, vody a tuků - všechna zhubnutá kila pak představují určitou část každé z těchto tří složek.  Ze začátku hubnete hlavně vodu, jelikož ta se hubne nejsnadněji a nejrychleji. Pokud hubnete delší dobu, poměr zhubnutých svalů, tuků a vody se může měnit...a bohužel často právě ztrácíme vodu a svaly namísto tuků.

Pokud se tedy soustředíte na to shodit co nejvíce kilo v krátkých časových úsecích, máte většinou tendence k způsobům hubnutí, které napomáhají právě spíše ke ztrátě svalové hmoty než tuků. Nemluvě o následném jojo efektu či touhám vybílit ledničku.

Tuk je v podstatě líný, nenechá se využít jako zdroj energie, pokud to není nezbytně nutné. Pokud je vaše tělo náročné a vyžaduje si energii okamžitě, zdroj energie připadne většinou na vaše svaly, které jsou více metabolicky aktivní a ochotné poskytnou vašemu tělu energii, kterou si žádá.

Někteří v tom nevidí problém, jelikož stále shazují kila a blíží se tak ke svému vytouženému číslu na váze. Kilo svalů se od kila tuků neliší na váze, ale na pohled. Svaly jsou také více aktivní a spálí denně mnoho energie navíc. Stejně vážící svalovec se od tlouštíká různí na první pohled  - a v plavkách vypadají velmi odlišně. Mohou oba jíst kaloricky stejně (svalovec i víc), ale jejich energetický výdej je výrazně různý.

Takže pokud budete pouze nahrazovat svaly tukem, neuvidíte sice ručičku na váze klesat, ale přesto budete postupně štíhlejší, jelikož budete spalovat více kalorií - a tyto kalorie budou putovat právě z vašich tuků.

Váha a číslo na váze tedy není vše. Důležité jsou vaše míry a procentuelní zastoupení tuku ve vašem těle.  Odpovězte si sami, chtěli byste radši vypadat dobře, štíhle s trošku vyšší váhou nebo dosáhnout vysněných čísel, ale stále nebýt spokojení?

Samozřejmě, že je vždy třeba zhubnout nějaká ta kila, pokud se rozhodnete tvarovat postavu. Jde jen o to se tolik neupínat na nějaké konkrétní číslo, nestresovat se, když za týden nezhubnete na vámi zvolenou váhu...prostě jsou důležitější věci, na které je třeba se zaměřovat ;)

A jak tedy docílit toho, abyste nehubly svaly, ale tuky?
  • důležité je jíst dostatek jídla - váš denní příjem energie by měl pokrýt minimálně váš bazální metabolismus, což je energie potřebná k přežití při absolutní nečinnosti
  • pokud jíte méně, než vaše tělo žádá, energie potřebná pro přežití putuje právě ze svalů - shazujete svaly => spalujete denně méně kalorií => zpomalujete si metabolismus => nehubnete nebo přibíráte
  • pro zachování, popřípadě růst svalů je také vhodné zařadit fyzickou aktivitu - nezapomínejte však vašemu tělu taky dopřát regeneraci - vaše svaly se rostou a obnovují, když odpočíváte, pokud jim odpočinek nedopřejete, můžete o ně přijít
  • zapomeňte na drastické či nesmyslné a jednostranné diety - vaše tělo potřebuje dostatek všech základních živin - tuky, sacharidy, bílkoviny
  • myslete hlavně na dostatek kvalitních bílkovin ve vaší stravě, které vám udrží svaly - ryby, libové maso, šunka, mléčné výrobky, sýry,..
  • taky správná hladina sacharidů je podstatná - přijímáte-li jich málo, hubnete hlavně vodu, máte-li jich ve stravě moc, snadno se přemění na tuky
Doufám, že vám tyto informace budou prospěšné a nebudete své hubnutí upínat k přehnaným cílům. Pokud budete hubnout zdravě a pomalu, je téměř jisté, že zhubnutá kila půjdou opravdu z vašich tukových zásob a ne odjinud ;)

Zdroj informací: internetový portál Shion Ohtake, vlastní zkušenosti a znalosti

21 komentářů :

  1. Ano, myslím, že tuhle pravdu je hodně důležité furt dokola opakovat, protože hodně lidí to nechápe. Víc takových článků! SUPER

    OdpovědětVymazat
  2. Sice je dobré to opakovat, ale i kdybys napsala článek do OnaDnes, do Blesku, do Zive.cz, ... tak beztak se ženy stále budou toužebně stavět na váhu a nejíst. Ale jsem ráda, že je pár lidí, co chápe principy hubnutí :-) Fajny blog, btw.

    OdpovědětVymazat
  3. Ty rady! :)
    Nikdy jsem nevěděla, jak je duležitý pokrýt třeba ten bazální metabolismus. Ale já mám pocit, že i když ho nepokreju, tak budu spíš hubnout.
    Ale ted už vím, že je to holý nesmysl. Proto děkuju za tenhle článek. Píšeš vážně skvěle.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezky napsaný článek.

    OdpovědětVymazat
  5. Musím říct že souhlasím s Fínou... (Fíno co tu děláš?? :D :D) Aji kdyby to bylo na bilboardech u silnice v heslech tak lidi to budou číst, ale nikdo nebude poslouchat... Protože to dlouho trvá, protože to stojí moc úsilí, protože protože protože... Lidi si najdou spoustu výmluv proč něco nedělat...

    Pevně ale věřím, že se zde najde hrstka, která to nevěděla a z ní se najde pár jedinců, kterým tenhle konkrétní článek pomůže uskutečnit jejich sen.... Napořád!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Veľmi užitočný článok. Sama som si na vlastnej skúsenosti zažila to, že som mala svoju vysnívanú váhu, ale nie postavu a nevedela som čo vtedy robiť...teraz to už viem, chce to všetko len vytrvalosť a nevzdávať sa =)

    OdpovědětVymazat
  7. krásně jsi to napsala, jsem ráda, že zase vím o něco více :) musím se zkusit poptat, kdo má tu váhu na svaly a tuky... já ji bohužel nemám :( a hodně by mě to zajímalo...

    OdpovědětVymazat
  8. @zzdenika - Pěkně jsi to napsala. A ještě abys nesouhlasila, má drahá :-D Narazila jsem na tuten blog náhodou. Sice se tu nic nového nedozvím, že :-D ale je zajímavý a především postavený na tom, s čím souhlasím a v čem žiji :-) Chválím!

    OdpovědětVymazat
  9. je to perfektní článek, žačnu se tím řídit. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Musím pochválit, je to napsané hezky :-)
    Ale stejně.. člověka zamrzí, když má pocit, že něco zhubnul, stoupne na váhu a tam je víc kilo než předtím :-/

    OdpovědětVymazat
  11. SUPER!!!! Moc díky za tento článek a připomenutí..i když si tyto věci uvědomuju i tak se stresuju těmi čísly na váze!!! Dneska jsme si zase uvědomila ařekla si že se čílsem stresovat nebudu (i když je to pro mě motivací, že jo? ) ale budu hledět na celkový vzhled hlavně tedy i objem a hlavně jak se cítím já sama !! Díky díky za připomenutí:)

    OdpovědětVymazat
  12. Super článek :) Škoda, že si to někdo nebere k srdci a nejí skoro nic, nebo vůbec...
    Jsou to vlastně svaly, kdo nám pomáhá spalovat tuk a néé prázdnota :D

    OdpovědětVymazat
  13. Užitečný, pravdivý a krásně napsaný článek.
    Ale bohužel souhlasím s holkama, málokdo se tím řídí. Všechny zajímá váha. Nikdo se tě přeci neptá, jaké je tvé procento svalů, vody a tuků. Vždy se ptají na váhu. Smutné!

    OdpovědětVymazat
  14. Krásny a pravdivý článok :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ďakujem za tvoju radu :) Nechcem hlavne telo uberať o potrebnú energiu a dúfam, že ak budem do toho športovať, tak to pôjde :)

    OdpovědětVymazat
  16. S tímto článkem máš naprostou pravdu. Souhlasím s ním. Super rady. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Moc hezky napsanej článek, naprosto s ním souhlasím. Čím dřív si to každá z nás uvědomí, tím líp. Hladovět je nejen zbytečné, ale i na škodu..:-)
    Jsem ráda, že se najde někdo, kdo to tu ostatním objasní.:-)

    OdpovědětVymazat
  18. super článek :)
    Jo, myslela jsem meggle. Vím jak vypadají, ale ve značkách se moc nevyznám, musela jsem si to ještě prověřit na netu :D
    Každopádně moc děkuju za opravení!!! :)

    OdpovědětVymazat
  19. já v tom nějak nevidím rozdíl, ale je to lepší než jíst pořád jen rýži :) tak to můžu hezky střídat :)

    OdpovědětVymazat
  20. Opět super článek, ve všem s tebou musím souhlasit. :))

    OdpovědětVymazat
  21. jak poznám, že se mi váha pomaličku zvyšuje z toho, že posiluju a přibývá tedy svalů a ne z toho, že moc jím?? :D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)